Om civil rätt

Din guide till allt som gäller civil rätt, juridik och domstol

Arvsrätten är åtminstone en laglott

Det går inte att göra barnen arvlösa, eftersom alla har rätten att ärva sina föräldrar. Däremot kan arvet minskas till hälften, den så kallade laglotten. Advokaten kan tipsa dig om hur.

I Sverige vill vi ha rättvisa. Det var inte alls längesedan som barn utom äktenskapet saknade arvsrätt i Sverige. Därför har lagen ändrats så att alla barn har rätt till sina föräldrars kvarlåtenskap. De får dela med sina syskon. Varför skulle då föräldrar vilja göra sina egna barn arvlösa?

Det finns faktiskt situationer som kan göra detta till ett berättigat val. Man kanske har två barn, varav det ena anstränger sig, hjälper föräldrarna mycket och är en skötsam människa. Det andra barnet kan vara kriminell och umgås med brottslingar och ha lurat folk, inklusive sina föräldrar, på massor av pengar som bara går till sprit och knark.

Advokaten hjälper dig med testamentet

En del föräldrar är också missnöjda med barnets livsval. De vill styra barnets val av jobb och livspartner, de har en konfliktfylld relation och hotar med att göra barnet arvlöst. Men som väl är kan man inte godtyckligt sätta villkor för arvsrätten. Även om man ogillar barnens livsstil, har de rätt till arvet, om än bara till hälften. Arvslotten kan minskas genom att man skriver ett testamente. Då har barnet rätt att ärva hälften så mycket, och det är det som kallas för laglott. Är detta ett nödvändigt val för dig som förälder, kan du boka tid hos en advokat och upprätta ett juridiskt gällande testamente.

12 Dec 2020