Om civil rätt

Din guide till allt som gäller civil rätt, juridik och domstol

Då har man rätt till en offentlig försvarare

Är man anhållen eller sitter häktad har man rätt till en offentlig försvarare. Men även som brottsmisstänkt kan man ibland ha rätt till detta. I texten nedan reder vi ut vad som gäller.

En offentlig försvarare betalas av staten, och det är tingsrätten som beslutar om man ska ha rätt till en offentlig försvarare. Är man anhållen eller sitter häktad har man alltid rätt till en offentlig försvarare. För att däremot få rättshjälp av staten som brottsmisstänkt, måste brottet bedömas kunna ge ett fängelsestraff på minst sex månader.

I samband med att tingsrätten fattar beslut om offentlig försvarare kan man själv önska vilken advokat man vill ha. Gör man inte detta kommer tingsrätten i stället att utse en försvarare, och det är då inte säkert att den advokaten är specialiserad på brottmål.

Välj en offentlig försvarare med mycket erfarenhet

Att själv välja sin försvarare är särskilt viktigt vid brottmål, eftersom de ofta är komplicerade. Det gäller att hitta en brottmålsadvokat som både är skicklig och erfaren och som man känner att man litar på. Ofta tar det flera år innan man som advokat är någotsånär fullärd och erfaren, och att välja en ung och nybakad jurist är verkligen inte att rekommendera.

På advokatbyråers hemsidor kan man hitta information om deras specialområden och advokater. Vid ett första telefonsamtal får man sedan beskriva sitt ärende. Men känner advokaten att den inte har den tid som krävs eller är rätt person för uppdraget, ska den tacka nej och i stället föreslå någon annan.

21 Mar 2021