Om civil rätt

Din guide till allt som gäller civil rätt, juridik och domstol

Misstänkt för brott

Har du eller någon bekant blivit misstänkt för brott? Det första som händer då är att polisen kallar den misstänkte till förhör. Är man fortsatt misstänkt efter det går processen vidare.

Har du begått något brott som kommit ikapp? Eller står du oskyldigt misstänkt? Allt börjar med att du blir kallad till förhör. Där kommer polisen att ställa dig olika frågor för att ta reda på hur det faktiskt gick till. För din egen skull behöver du kontakta en advokat. Har du ingen att kontakta eller inte har de ekonomiska möjligheterna kommer staten att dela ut en till dig. Om du eller någon av dina bekanta är misstänkta för brott är det vissa saker som kan vara bra att känna till.

Hur går det till?

Åklagaren bestämmer om personen som gjort brottet eller är misstänkt ska bli anhållen. Man kan även bli anhållen medans polisen och åklagaren undersöker brottet, detta kallas utredningsanhållande. När åklagaren bestämt att anhålla en person måste det lämnas en häktningsframställan till domstolen. Domstolen måste då bestämma om personen ska bli häktad.

Har man blivit anhållen måste åklagaren lämna in häktningsframställan de närmsta dagarna. Man försöker i regel göra det samma dag eller dagen efter. Det samma gäller sedan domstolen; deras beslut ska tas samma dag eller dagen efter om personen ska bli häktad. Detta kan låta svårt, och det finns massor av ytterligare information att få om det. Har du någon bekant som är misstänkt kan ni även fråga polisen direkt om hur det kommer att gå till.

20 Nov 2020