Om civil rätt

Din guide till allt som gäller civil rätt, juridik och domstol

Narkotikabrott kan ge fängelsestraff

Att inneha, förvara, framställa och sälja narkotika är förbjudet enligt lag och kan leda till fängelsestraff. Är man misstänkt för ett narkotikabrott bör man därför anlita en jurist.

Självklart är det också förbjudet att köpa, bearbeta och transportera narkotika, men även att förmedla kontakter mellan köpare och säljare. Döms man för ett narkotikabrott och det anses vara ringa så blir straffet oftast böter eller fängelse i upp till sex månader. Har man tidigare blivit dömd för narkotikabrott påverkar det oftast domen och straffet blir hårdare. Ibland blir man av med sitt körkort eller får svårt att få ett körkortstillstånd och ta körkort. Detta kan hända även om man endast dömts till böter, så på sätt och vis straffas man dubbelt.

Det är Vägverket som bedömer hur länge man eventuellt ska ha körkortet indraget eller när man ska få ett körkortstillstånd.

Man får en prick i registret

Att dömas för narkotikabrott gör att man hamnar i brottsregistret och prickas. Pricken sitter kvar i belastningsregistret i 3, 5, 10 eller max 20 år och detta kan leda till att man får svårt att hitta arbete. Man kan till exempel inte jobba som lärare om man är prickad, men det har också blivit allt vanligare att andra arbetsgivare vill se ett utdrag ur belastningsregistret innan de anställer någon.

Döms man för ett narkotikabrott kan detta med andra ord få stora konsekvenser för framtiden även om brottet är ringa. Är man misstänkt för ett narkotikabrott ska man därför se till att anlita en brottmålsadvokat som är specialiserad på narkotikabrott.

Ta hjälp av en advokat som kan narkotikabrott

I Sverige har man rätt till en offentlig försvarare om brottet man är misstänkt för kan ge sex månaders fängelse eller mer. Detta innebär att staten står för advokatkostnader när man har rätt till en offentlig försvarare. Ofta får man en försvarare utsedd åt sig av domstolen men man har då rätt att föreslå någon annan, vilket man också bör göra. Risken är nämligen stor att försvararen som rätten utser inte har någon erfarenhet av narkotikabrott eller ens av brottmål.

Känner man inte till någon skicklig försvarsadvokat kan man via Advokatsamfundet få tips om advokater och deras specialområden. Man kan även leta på internet och via advokatbyråernas egna hemsidor se om de arbetar med och har erfarenhet av narkotikabrott. Vid ett första samtal bedömer advokaten om hen har möjlighet att göra ett bra arbete och åta sig uppdraget.

21 Sep 2020