Om civil rätt

Din guide till allt som gäller civil rätt, juridik och domstol

Våldtäkt - få rätt hjälp i Göteborg

Det är obehagligt att anmäla en våldtäkt. Man blir utsatt för personliga frågor och ibland ifrågasatt. Därför ska man så tidigt som möjligt kontakta en förstående advokat i Göteborg.

Det som gör en våldtäkt eller annat sexuellt våld svårare att anmäla är att det kanske inte syns utanpå vad som hänt. Vid misshandel eller rån så är det mer uppenbart att något hänt. Då finns där fysiska skador och man har kanske blivit av med pengar, mobiltelefon eller en klocka.

Vid en våldtäkt finns det kanske skador och spår men de är så intima. Man kan behöva gå till ett sjukhus för att få dem dokumenterade. Det är obehagligt att behöva klä av sig och man är förmodligen redan väldigt upprörd, ledsen och kränkt. För att få stöd och ork att anmäla brottet behöver man någon vid sin sida. Då finns det advokater som valt att specialisera sig på våldtäkt i Göteborg.

När man anmäler en våldtäkt får man hjälp av sin advokat

Det är viktigt att man får en advokat som har erfarenhet av liknande fall från tidigare rättegångar. Alla som anmäler ett brott som kan ge fängelse har rätt till en advokat utan att behöva betala för det. Därför ska man välja en som man litar på och som har förståelse för den svåra situation man befinner sig i.

Advokaten kallas målsägarbiträde och finns med under hela processen, från första konsultationen till anmälan och rättegång. Man får stöd i att svara på frågor och man får skydd från obehagliga, onödiga frågor.

14 Feb 2022