Om civil rätt

Din guide till allt som gäller civil rätt, juridik och domstol

Så arbetar du tryggt och lagligt i Sverige

För den som kommer utomlands och vill arbeta i Sverige krävs ofta ett arbetstillstånd. Det garanterar ett visst skydd för din anställning samt att du är med och betalar regelrätt skatt.

Vad roligt att du vill komma till Sverige och arbeta! Det finns många fantastiska faktorer som gör Sverige till en gynnsam plats att arbeta på. Kollektivavtal och försäkringar är två av dessa som ger dig både skälig lön och ett skydd om du skulle skadad dig eller behandlas illa på arbetsplatsen. Det finns mycket duktig arbetskraft utomlands som vi behöver i Sverige. Det har visat sig gång på gång historiskt. Sveriges välfärd skulle inte vara så mycket att komma med om det inte vore för all invandrad arbetskraft i exempelvis vård och omsorg. Tyvärr är det inte bara att ta sitt pick och pack och flytta till Sverige och sätta sig i arbete. Det är en byråkratisk process som i slutändan kräver att du har ett arbetstillstånd i hand.

Fuska inte med arbetstillståndet

Ansvaret för arbetstillståndet ligger både på dig själv och på företaget hos vilka du tänker arbeta. Ibland ser man exempel på att det fuskas med arbetstillståndet för att arbetskraften ska effektiviseras och bli billigare. Det är det som med ett annat ord ofta kallas för svartjobb. Någonting som aldrig är att rekommendera. Framför allt är det en otroligt osäker anställning för dig som arbetar. Du har inget skyddsnät överhuvudtaget. Företagaren som anlitar svartarbete kan också straffas ganska rejält med tuffa juridiska följder om ni åker fast. Läs mer om arbetstillstånd på denna sida: arbetstillstånd.eu/

16 Mar 2021